В условията на пандемия от важността от  поддържането на добра

...
В условията на пандемия от важността от  поддържането на добра
Коментари Харесай

Проф. Захари Кръстев разкри коя е правилната терапия срещу COVID-19

В изискванията на пандемия от значимостта от  поддържането на добра имунна отбрана и нуждата от провеждането на имуномодулация е все по-голяма. 
Имунната система се саморегулира, с цел да приспособи имунните отговори, употребявайки регулаторни кафези, клетъчни сигнални молекули и други Имуномодулацията от своя страна цели да поправя минусите на имунната отбрана. Това изясни проф. Захарий Кръстев, интернист с многогодишна процедура и съветник на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, гр. София по време на уебинар на тематика „ Имуномодулация при COVID-19 “.
Целта на виртуалната среща бе да се разпространят потребни познания за предварителната защита на COVID-19 инфекцията и потребността от осъществяване на имуномодулация с подобаващи лечебни средства, с цел да се предпазят рисковите групи лица, контактните на самите Коронавирус заболели, по какъв начин да се лимитират затрудненията на заболяването и да се форсира процеса на възобновяване.
Проф. Кръстев изясни, че в основата на имунната отбрана вземат участие вродения и добития имунитет, и по какъв начин може той да бъде модулиран, тъй че да се поддържа имунния отговор на организма против .
Имунитетът е клетъчно- (чрез клетъчни структури) и хуморално- медииран (чрез антитела). Клетъчният имунен отговор е имунна реакция, която включва активирането на разнообразни клетъчни структури, като Т-лимфоцитите, NK-клетките, антиген-специфичните цитотоксични Т-лимфоцити, както и освобождението на разнообразни цитокини в отговор на антигенно раздразнение. Вече е известно, че COVID-19 в най-голяма степен визира точно Т-лимфоцитите - клетките, които са виновни за ранния имунен отговор на организма. Тежестта на протичане на болестта зависи от равнището на Т-лимфоцитите на старта на инфекцията. Болестта протича по-тежко, когато изходното равнище на Т-лимфоцитите е по-ниско. Ето за какво е належащо да изберем лекарствени средства - имуномодулатори, които ще повишат изходния брой на Т-лимфоцити и ще ни оказват помощ да посрещнем по-подготвени инфекцията.
Проф. Кръстев изясни, че имуномодулацията е целесъобразна към всички предразположени лица и изключително при хора със съпътстващи и/ или хронични болести, контактни на COVID-19 или други нападателни вируси. Всички лица с имунен недостиг – деца и възрастни, заболели на лъче- и химиотерапия, е належащо да организират имуномодулиращо лекуване с оглед да имат съответна имунна отбрана при среща с вируса.
Сред „ антиваксърите “ и отричащите пандемията, както и в обществените мрежи, е доста известна тезата, че здрав имунитет би могъл да се получи в случай че човек се храни здравословно, прави задоволително разходки на чист въздух и спортува. Това е потребно, само че не задоволително. В обществените мрежи се популяризират и спорни послания, рекламиращи хранителни добавки за предварителна защита и лекуване на COVID-19, сигнализира проф. Кръстев.
По думите му това крие сериозен риск за пациентите, които се предоверяват на питателните добавки - артикули, които не са изпитани клинично, нито за резултатност, нито за сигурност, и никой не може да подсигурява посочения състав, както и какъв действителен риск могат да съставляват за пациентите, и какви отрицателни странични резултати могат да провокират.
В хода на имуномодулацията е значимо да се употребяват потвърдени средства, които имат потвърдена интензивност. Имуномодулаторите са група от фармакологично дейни субстанции, които задействат имунологичната отбрана на организма на клетъчно или хуморално равнище. Тези субстанции най-често са изпитвани, потвърдени и регистрирани като лекарствени средства, които подтикват имунната система и усилват неспецифичната устойчивост на организма. Такива са имунизациите, бактериалните екстракти, някои синтетични лекарствени средства като inosine acedoben dimepranol, levamisol, dipyridamole и други За тях е значимо да са документирани като резултати и сигурност в специфични клинични изследвания. Имуномодулаторите повлияват клетъчния имунитет до степен, нужна за естественото действие на имунната система, тъй че да не водят до свръхпродукция на Т-клетки или цитокини над естественото за организма равнище, т.е. не могат да бъдат рискови.
Кога е належащо да се организира имуномодулация?
Имуномодулация има смисъл да бъде провеждана при всевъзможни положения, които повреждат клетъчния имунитет, като вирусните и бактериалните инфекции, след тежки бактериални пневмонии, при онкопациентите, при имунизация на имунодепресирани лица или неотговарящи на имунизацията, както и контактните на COVID-19 и в оздравителните месеци след инфекцията.
Колко време е належащо да продължи имуномодулацията?
Проф. Кръстев изясни, че всяко положение с хипотетичен имунен недостиг изисква друга дълготрайност на имуномодулиращия курс на лекуване. Имуномодулацията може да трае от 1 месец до няколко години. При контактните на COVID-19, той предложи тя да продължи в границите на 14 дни или до поява на заболяването, а след прекосяване на Коронавирус инфекцията сред 1 и 3 месеца.
Относно Коронавирус инфекцията той даде следните рекомендации:
" При съществуване на признаци за болестта незабавно се обърнете към доктор. Адекватният метод за предварителна защита и лекуване на COVID-19 се състои в използване на комплекс от медикаменти, включително антибиотично лекуване, противовъзпалително лекуване, антивирусно и имуномодулиращо лекуване, антиагреганти, витамин D и други Не се предоверявайте на необятно рекламираните питателните добавки. Те не лекуват. ", добави той.
Проф. Кръстев обърна внимание и на това, че не постоянно негативният тест значи, че човек не е притежател на вируса. Неговата оценка е, че пандемията върви към разрешаване. 
Специалистът обърна внимание на това, че след установяването на COVID-19 пациентите страдат още 3-4 месеца по най-различен метод и е допустимо да бъдат изумени разнообразни органи в тялото.
По думите му персоналните лекари би трябвало да поемат грижата за пациентите, прекарали COVID-19, както това в този момент се прави в профилирания център в Александровска болница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР